Wat is een Database Host & hoe configureert u deze in DirectAdmin?

gebasseerd op 0 reviews

Bij het beheren van een dynamische website, zoals een blog of een e-commerce winkel, is een database essentieel.

|

De database host, vaak aangeduid als ‘host’, is het adres van de server waarop uw database wordt gehost. Deze hostnaam wordt gebruikt om verbinding te maken met de database vanuit uw website of applicatie. In DirectAdmin is het proces van het configureren van de database eenvoudig en gestroomlijnd.

Standaard Database Hostnaam in DirectAdmin

Bij het gebruik van DirectAdmin is de standaard database hostnaam:

localhost

‘localhost’ verwijst naar de server waarop uw website draait, wat betekent dat de database zich op dezelfde server bevindt als uw website. Dit is gebruikelijk voor gedeelde hostingomgevingen.

Benodigde Database Configuratiegegevens

Bij het configureren van uw databaseverbinding in DirectAdmin, bijvoorbeeld in een configuratiebestand van uw website of in een databasebeheerder zoals phpMyAdmin, heeft u de volgende gegevens nodig:

Host

localhost

Database naam

(directadmingebruikersnaam_databasenaam)

Hier vervangt u (directadmingebruikersnaam) door uw DirectAdmin gebruikersnaam en (databasenaam) door de naam van uw specifieke database. Dit zorgt ervoor dat uw database uniek wordt geïdentificeerd op de server.

Database gebruikersnaam

(directadmingebruikersnaam_databasegebruikersnaam)

Net als bij de databasenaam, vervangt u (directadmingebruikersnaam) door uw DirectAdmin gebruikersnaam en (databasegebruikersnaam) door de specifieke gebruikersnaam die toegang heeft tot de database.

Database wachtwoord

(******)

Dit is het wachtwoord dat u heeft ingesteld voor de databasegebruiker tijdens het aanmaken van de database of het toewijzen van een gebruiker aan de database.

Stappen om de Database te Configureren in DirectAdmin

De volgende handleiding gaat ervan uit dat je ingelogd ben in DirectAdmin.

Inloggegevens verzamelen

Zorg ervoor dat u alle bovenstaande gegevens bij de hand hebt. Klik hiervoor in het DirectAdmin menu op ‘account manager’ en vervolgens op ‘databases’.

Scroll naar beneden en klik onder ‘create database’ op ‘advanced mode’. Hier vind je alle gegevens.

Configuratiebestand aanpassen

Als u een CMS (Content Management System) zoals WordPress, Joomla, of Drupal gebruikt, moet u de bovenstaande gegevens invoeren in het configuratiebestand van uw CMS. Voor WordPress is dit bijvoorbeeld het wp-config.php bestand.

Voorbeeldconfiguratie voor WordPress:

define('DB_NAME', 'directadmingebruikersnaam_databasenaam'); define('DB_USER', 'directadmingebruikersnaam_databasegebruikersnaam'); define('DB_PASSWORD', '******'); define('DB_HOST', 'localhost');

Verbinden met de database:

Sla het configuratiebestand op en zorg ervoor dat uw website of applicatie kan communiceren met de database. Bezoek uw website en controleer of de verbinding succesvol is. Als alles correct is ingesteld, zou uw website moeten functioneren met de database.

Veelvoorkomende problemen en oplossingen

• Verbindingsfouten: Zorg ervoor dat de hostnaam, databasenaam, gebruikersnaam en wachtwoord correct zijn ingevoerd. Controleer ook of de databasegebruiker de juiste rechten heeft op de database.
  • Foutmeldingen bij ‘localhost’: Als ‘localhost’ niet werkt, kan het zijn dat uw hostingprovider een andere hostnaam vereist. Controleer de documentatie of neem contact op met de klantenservice van uw hostingprovider.
  • Wachtwoordfouten: Wachtwoorden zijn hoofdlettergevoelig. Zorg ervoor dat u het wachtwoord exact invoert zoals ingesteld.

Door de juiste database host en configuratiegegevens te gebruiken in DirectAdmin, kunt u ervoor zorgen dat uw website correct verbinding maakt met de database. Dit is cruciaal voor de prestaties en functionaliteit van uw website. Als u hulp nodig heeft, aarzel dan niet om contact op te nemen met de technische ondersteuning van uw hostingprovider.

Over Mike van den Broek

Mike houdt zich dagelijks bezig met de ondersteuning van klanten en de online marketing van Goedkope Webhoster. Daarnaast probeert hij regelmatig tijd vrij te maken om handige artikelen op de website te publiceren.