Wat betekent het als er een domein in quarantaine is en hoe komt het eruit?

gebasseerd op 0 reviews

Wanneer een domeinnaam verloopt en niet op tijd wordt verlengd, kan het in een quarantaineperiode terechtkomen. Dit is een beschermingsperiode waarin de oorspronkelijke eigenaar nog de kans krijgt om de domeinnaam te herstellen voordat deze beschikbaar wordt gesteld voor anderen. Domeinen in quarantaine zijn niet meer actief en kunnen niet worden gebruikt voor websites of e-maildiensten totdat ze uit quarantaine komen of opnieuw worden geactiveerd.

In deze handleiding leggen we uit wat het betekent als een domein in quarantaine is, hoe lang deze periode duurt, en hoe een domein uit quarantaine kan worden gehaald.

Wat is een domein in quarantaine?

Wanneer een domein niet op tijd wordt verlengd, gaat het eerst door een periode van “verlopen” waarin het nog kan worden verlengd. Als de eigenaar het domein niet verlengt, komt het domein in quarantaine. Dit is een beveiligingsmaatregel om te voorkomen dat het domein direct na het verlopen door iemand anders wordt geregistreerd. In de quarantaineperiode is het domein nog steeds technisch “in handen” van de oorspronkelijke eigenaar, maar het kan niet meer worden gebruikt.

Kenmerken van een domein in quarantaine:

  • Het domein is niet actief: de website en e-mailservices gekoppeld aan het domein werken niet meer.
  • Het domein kan nog steeds door de oorspronkelijke eigenaar worden hersteld.
  • Na de quarantaineperiode wordt het domein vrijgegeven en kan het door iedereen opnieuw worden geregistreerd.

Waarom komt een domein in quarantaine?

Een domein komt in quarantaine wanneer het niet op tijd wordt verlengd. Dit gebeurt meestal als de eigenaar het domein vergeet te verlengen of ervoor kiest het niet langer te gebruiken. Zodra de verlengdatum is verstreken en het domein niet meer actief is, volgt een korte verlopen periode. Na deze verlopen periode wordt het domein in quarantaine geplaatst om te voorkomen dat anderen het direct registreren.

Hoe lang blijft een domein in quarantaine?

De quarantaineperiode voor domeinen verschilt per extensie. De meeste domeinextensies, zoals .nl en .com, hebben een quarantaineperiode van ongeveer 40 dagen. Gedurende deze periode kan de oorspronkelijke eigenaar het domein terugkopen, vaak tegen extra kosten.

  • Voor .nl-domeinen is de quarantaineperiode doorgaans 40 dagen.
  • Voor .com-domeinen is de quarantaineperiode meestal ook rond de 30 tot 40 dagen.

Tijdens deze periode blijft het domein technisch in het bezit van de oorspronkelijke eigenaar, maar de website en e-maildiensten die eraan gekoppeld zijn, werken niet meer.

Hoe komt een domein uit quarantaine?

Er zijn twee manieren waarop een domein uit quarantaine kan komen:

1. Het domein wordt hersteld door de eigenaar

De oorspronkelijke eigenaar kan het domein tijdens de quarantaineperiode terugkopen. Dit kan meestal via de hostingprovider of domeinregistrar. Het herstellen van een domein in quarantaine brengt vaak extra kosten met zich mee, omdat het proces meer administratief werk vereist. Zodra de betaling is voltooid en de herstelaanvraag is goedgekeurd, wordt het domein opnieuw geactiveerd en kunnen de gekoppelde diensten (zoals websites en e-mail) weer functioneren.

Stappen om een domein uit quarantaine te halen:

  1. Log in op het controlepaneel van je domeinregistrar.
  2. Zoek naar het domein dat in quarantaine staat.
  3. Volg de instructies om het domein te herstellen en de bijbehorende kosten te betalen.
  4. Na goedkeuring wordt het domein opnieuw actief en uit quarantaine gehaald.

2. Het domein wordt vrijgegeven

Als de eigenaar het domein niet herstelt tijdens de quarantaineperiode, wordt het domein vrijgegeven. Dit betekent dat het domein weer beschikbaar komt voor registratie door anderen. Zodra het domein vrijkomt, kan het door iedereen worden geregistreerd via de gebruikelijke kanalen bij een domeinregistrar.

Let op: Populaire domeinen kunnen direct na de quarantaineperiode door anderen worden geregistreerd, dus het is belangrijk om het domein op tijd te herstellen als je het niet wilt verliezen.

Veelgestelde vragen

Als je ervoor kiest om je domein niet uit quarantaine te halen, wordt het na de quarantaineperiode vrijgegeven en kan het door iemand anders worden geregistreerd. Dit betekent dat je de controle over het domein verliest en de gekoppelde website en e-mailadressen niet meer kunt gebruiken.

Nee, tijdens de quarantaineperiode kan niemand anders het domein registreren. Alleen de oorspronkelijke eigenaar heeft de mogelijkheid om het domein te herstellen. Na de quarantaineperiode komt het domein vrij voor registratie door iedereen.

Ja, het herstellen van een domein dat in quarantaine staat, brengt extra kosten met zich mee. Deze kosten zijn hoger dan de normale verlengingskosten vanwege de extra administratieve handelingen die nodig zijn om het domein uit quarantaine te halen.

Conclusie

Een domein dat in quarantaine staat, is tijdelijk gedeactiveerd nadat het niet op tijd is verlengd. Gedurende de quarantaineperiode kan alleen de oorspronkelijke eigenaar het domein herstellen. Na deze periode wordt het domein vrijgegeven voor registratie door anderen. Het is belangrijk om je domein tijdig te verlengen of te herstellen om verlies van je domein te voorkomen. Bezoek onze kennisbank voor meer tips en advies over domeinbeheer en quarantaineprocedures.

Over Jarno Westland

Jarno is verantwoordelijk voor de kennisbank handleidingen en schrijft regelmatig een nieuw artikel voor op de website. Daarnaast sleutelt Jarno aan de website om deze beter vindbaar te maken in de zoekmachines.

Lees meer

Laatste artikelen van Jarno Westland

Google Verificatie TXT-Record: Wat Is Het en Hoe Stel Je Het In?

Google Verificatie TXT-Record: Wat Is Het en Hoe Stel Je Het In?

Jarno Westland
Wat is reseller hosting?

Wat is reseller hosting?

Jarno Westland
Website uploaden: Zo doe je dat

Website uploaden: Zo doe je dat

Jarno Westland
0 reacties

Submit a comment